Безсрочна стачка в Samsung заради ниското заплащане

Това може да навреди на корпорацията

10.07.2024 | 09:00 Редактор: Беатрис Младжова
Безсрочна стачка в Samsung заради ниското заплащане

Работници от технологичната компания Samsung Electronics Co. обявиха безсрочна стачка. Хиляди работници се събраха по-рано тази седмица пред комплексите за производство на чипове на Samsung на юг от Сеул, за да дадат старт на това, което първоначално беше тридневно спиране на работата с искане за по-добро заплащане.

Това е най-голямата организирана трудова акция в половинвековната история на южнокорейския конгломерат. Не е ясно колко общо ще отговорят на призива на синдиката, но опасенията са, че действието може да навреди на най-известната корпорация в страната или да предизвика подобни реакции във възстановяващата се технологична и чипова индустрия.

"Ние ясно идентифицирахме прекъсванията на производствената линия и компанията ще съжалява за това решение", се казва в изявление на синдиката. Синдикатът първо ще се насочи към по-малко 8-инчово производствено съоръжение, което разчита повече на човешки работници, преди да се насочи към производството на памет с висока честотна лента. 

Голяма част от производството на Samsung е автоматизирано, но компанията не може да си позволи никакви производствени проблеми през следващите седмици. Компанията се опитва да убеди Nvidia Corp. да използва нейната памет с висока честотна лента, което е предпоставка да настигне по-малкия съперник SK Hynix Inc. в процъфтяващата AI арена.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС