Какво да направим, ако заредим грешното гориво

Моторът няма да претърпи никакви щети, ако не бъде стартиран

09.07.2024 | 19:40 Редактор: Деси Николова
Какво да направим, ако заредим грешното гориво

Един от най-големите страхове при зареждане на гориво е възможността да сбъркаме вида му. Това е по-често срещано при наемането на автомобил, но не е изключено и разсеян служител да допусне тази грешка.

Първият и най-разпространен случай е наливането на бензин в резервоара на дизелов двигател. Причината е в дизеловата помпа на колонките. Тя е с твърде голям диаметър, за да влезе в отвора на резервоар за бензин. Така че дори и да се разсеете, лесно ще разберете, че сте напът да сбъркате.

Дизеловият автомобил - след като е изминал няколко километра, може да даде някои сигнали. В случай на запушен филтър за твърди частици, например, колата може да загуби производителност, да се появи остра миризма. Или направо лампата за неизправност на филтъра за твърди частици  да светне. Износването на дизеловата инжекционна помпа, причинено от замърсяване с бензин, може да я повреди  относително бързо.

В този случай ще усетите силна миризма на изгорял бензин, "придърпване” на колата при подаване на газ, трептене при предавка и спад в производителността, който варира в зависимост от двигателя.

Моторът няма да претърпи никакви щети, ако не бъде стартиран. Така че най-добрият вариант е да се усетите веднага. Най-правилната процедура е да извикате влекач и да закарате колата при механик, който ще извърши почистване на резервоара. 

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels