Най-добрите хибридни автомобили втора ръка

Не само са много здрави, но и предлагат нисък разход на гориво

25.05.2024 | 17:21 Редактор: Деси Николова
Най-добрите хибридни автомобили втора ръка

Забраната за продажба на нови автомобили с ДВГ, която ще влезе в сила през 2035 г., оставя два варианта пред потребителите в Европа. Единият е да минат към изцяло електрически превозни средства, а другият - да експериментират с хибридно задвижване, тоест да си купят автомобил с ДВГ, комбиниран с електромотор.

Експертите от британското издание WhatCar? се опитват да улеснят тези, които са се насочили към хибриден модел. Те съставиха Топ 10 най-добрите употребявани хибридни автомобили във Великобритания, като те се предлагат и на почти всички пазари в ЕС.

10. Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq беше първият автомобил, който се предлагаше в продажба в три варианта на електрификация - като хибриден модел, който комбинира бензинов двигател с електрически мотор, plug-in хибридна версия с по-голяма батерия, която можете да се зарежда външно, или като изцяло електрическо превозно средство (EV). Plug-in версията дава добър потенциален пробег само на електричество до 50 км в по-ранните модели и до 65 км след 2019 г. Това помага за намаляване на общия разход на гориво, особено ако колата се кара на малки разстояния.

9. Skoda Octavia iV

Официалният разход от 1,1 л/100 км на Skoda Octavia iV показва какво е възможно, ако автомобилът се използва само за кратки пътувания, когато той изминава до 55 км само на електричество при напълно заредена батерия. Освен това този модел разполага с огромен багажник, което го превръща в отлична семейна кола. Единствено проблемите с информационно-развлекателната система разочароват.

8. BMW i8

Впечатляващия външен вид на BMW i8 е комбинират с plug-in хибридна система, която комбинира 1,5-литров бензинов двигател с 228 к.с. и електрически мотор със 129 к.с. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди и пробег от 60 км само на електричество. Разходът на гориво е 5,8 л/100 км, което е забележително за спортна кола. Освен това i8 е забавно и приятно за шофиране.

7. BMW X5

Plug-in хибридната версия на BMW на своето могъщо BMW X5 е също толкова удобна и луксозна, колкото бензиновите и дизеловите версии, като допълнителното тегло от батериите почти не се усеща дори в завоите. Единственият недостатък е, че не се предлага със 7 места. В същото време предлага удобен салон и лесна за използване информационно-развлекателна система.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels