Мъск уволни почти целия екип, отговарящ за производството на зарядни за Tesla

Supercharger е изградила огромна мрежа от обществени станции

01.05.2024 | 16:30 Редактор: Беатрис Младжова
Мъск уволни почти целия екип, отговарящ за производството на зарядни за Tesla

Почти всички служители, отговарящи за зарядните устройства Supercharger, биват уволнени, което ще се отрази негативно и на останалите производители на електромобили. Supercharger е изградила огромна мрежа от обществени станции за зареждане, към която почти всеки голям производител на автомобили в САЩ се опитва да се присъедини.

Решението за освобождаване на почти всички служители в групата от близо 500 души, включително и на основния ѝ директор Ребека Тинучи, е взето от главния изпълнителен директор Илън Мъск през последната седмица, според запознат с въпроса човек. То идва в допълнение към разпореденото в средата на април съкращаване на персонала с повече от 10%, каза източникът.

Вече се обсъжда преназначаването на някои от засегнатите лица, за да се управлява съществуващата мрежа и да се разраства с много по-бавни темпове. В публикация в X Мъск потвърди, че разширяването на мрежата ще се забави.

В САЩ има по-малко зарядни станции CCS, отколкото станции Supercharger на Tesla, които използват така наречения от Tesla Северноамерикански стандарт за зареждане (NACS). Инфраструктурата на Tesla също се счита за по-бърза и по-надеждна.

Ликвидирането на работни места означава, че Rivian, Ford и други компании губят основните си контактни лица в отдела за зарядни на Tesla малко преди началото на активния летен сезон на шофиране. Тинучи е била един от основните ръководители, които са изграждали и управлявали външни партньорства, и е била високо ценена, казват двама души, които са работили с нея в и извън Tesla.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС