Акциите на Tesla се изстреляха в небето след визитата на Мъск в Китай

Компанията успя да преодолее важни пречки

30.04.2024 | 20:51 Редактор: Толя Стоянова
Акциите на Tesla се изстреляха в небето след визитата на Мъск в Китай

Пътуването на главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск до Китай донесе дивиденти на компанията му, която получи одобрение от правителствени служители да внедри своята система за подпомагане на водача на най-големия автомобилен пазар в света.

Tesla успя да преодолее две от най-важните пречки: да сключи споразумение за картографиране и навигация с китайския технологичен гигант Baidu Inc. и да изпълни изискванията за начина, по който се справя със сигурността на данните и защитата на личните данни.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 15% в понеделник, което е най-добрият им ден от повече от три години, докато американските депозитарни разписки на Baidu приключиха с ръст от 5,6%. Tesla не отговори на исканията за коментар относно състоянието на опита си да получи регулаторно одобрение.

Мъск пътува до Китай в неделя, търсейки одобрение за софтуер за асистиране на шофьорите, който може да помогне за спиране на спада на приходите на автомобилния производител. Макар че пакетът от функции на компанията изисква постоянен надзор и не прави Tesla автономна, компанията таксува за тях 8000 долара в САЩ или 99 долара на месец за абонамент.

Мъск се срещна с премиера Ли Цян, който като секретар на Китайската комунистическа партия за Шанхай, помогна на компанията да създаде това, което се превърна в нейния най-добър завод в световен мащаб. Частният самолет на Мъск е напуснал Пекин в понеделник, информира FlightRadar24.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС