Китай произвежда много повече автомобили, отколкото компаниите успяват да продадат

Страната разполага с капацитет да произвежда около 40 милиона автомобила годишно

28.04.2024 | 22:45 Редактор: Тодор Петров
Китай произвежда много повече автомобили, отколкото компаниите успяват да продадат

Китай има дълга история по отношение на автомобилния свръхкапацитет, като повече от 100 местни марки произвеждат повече превозни средства, отколкото шофьорите в страната купуват всяка година.

Правителството продължава да подкрепя компаниите, насърчавайки нерентабилните производители на автомобили да продължат да произвеждат, докато държавните служители се опитват да стимулират икономическия растеж, да запазят работните места и да разширят ролята на Китай в глобалния бизнес с електрически превозни средства.

Такова насърчение, което също идва под формата на субсидии за производителите на автомобили, добавя коли към глобалния пазар, който рискува да се сблъска със сериозен излишък на предложения.

В момента Китай разполага с капацитет да произвежда около 40 милиона автомобила годишно, въпреки че продава само около 22 милиона автомобила на вътрешния пазар, показват данни на базираната в Шанхай стратегическа фирма Automobility и такива на Китайската асоциация за леки автомобили.

Свръхкапацитетът е особено очевиден при автомобилите с двигатели с вътрешно горене, които изпадат в немилост, тъй като китайските потребители преминават към електромобили.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лудикс
преди 2 седмици
Китайска кола никой нормален няма да купи :0 :) :) Сигнализирай за неуместен коментар