Google Maps обяви интересна функционалност

Новата опция ще бъде достъпна през следващите седмици в повече от 15 града по света

24.04.2024 | 22:00 Редактор: Деси Николова
Google Maps обяви интересна функционалност

Още през 2021 г. Google Maps обяви интересна функционалност: да препоръчва по подразбиране най-малко замърсяващия маршрут, а не най-бърз. В допълнение, той въведе възможността за избор в зависимост от това дали вашият автомобил е бензинов, дизелов, хибриден или чисто електрически.

Но кралят на навигацията иска да направи алтернативните маршрути с обществения транспорт още по-очевидни и тази седмица ще добави по-видим бутон, "когато времето за пътуване е сравнимо и практично". Нещо, което е неосъществимо в САЩ.

Много пъти едно пътуване пеша се оказва много по-кратко от това с кола в големите градове, където има задръствания. Същото  важи за места с добра мрежа на обществения транспорт. Това е и  замисълът на Google Maps, откъдето ще започнат да предлагат точно под препоръчания автомобилен маршрут опция "също така помислете дали да вземете влак, по-бързо е". Нека си припомним, че приложението винаги ни е давало тази информация, но тя се появявал на горните бутони при натискането им, а не само под очакваното време за маршрут с кола.

Новата опция ще бъде достъпна през следващите седмици в повече от 15 града по света, включително Мадрид, Амстердам, Барселона, Лондон, Монреал, Париж, Рим, Брюксел, Берлин и Сидни. Но не и в САЩ. Причината е, че общественият транспорт не е достъпен за повечето американци - той е съсредоточен в 10 мегаполиса, а останалите пътуванията се извършват предимно с личен автомобил.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels