Google Maps внедрява изкуствения интелект, ще ни препоръчва полети и хотели

Meta ще внедри AI в своите смарт очила Ray-Ban

02.04.2024 | 10:16 Редактор: Искра Ангелова
Google Maps внедрява изкуствения интелект, ще ни препоръчва полети и хотели

Google представи няколко актуализации, за да помогне на потребителите при планирането на пътуванията им - нови възможности за превод, картографиране на маршрути с изкуствен интелект и препоръки в Google Maps.

Тази седмица Google Maps ще започне да подсказва на потребителите къде да се хранят и какви места да посетят. Първоначално функцията ще се появи само в избрани градове в САЩ и Канада. Препоръките се актуализират ежеседмично от различни източници, включително Lonely Planet, The New York Times и OpenTable, и са разделени в три списъка: "Набиращи популярност", "Най-добри за всички времена" и "Диаманти" - места, които не са особено популярни, но си струва да бъдат разгледани.

Освен това търсачката тества нова функция с изкуствен интелект, която предлага на потребителите идеи за пътуване. Предоставеният от изкуствения интелект маршрут включва допълнителна информация като опции за полет и хотел, както и предложения за посещение на определени места.

Google казва, че с течение на времето изкуственият интелект в крайна сметка ще предлага информация за местата, отзиви и снимки - а полученият маршрут може да бъде изпратен към други услуги на Google, като Gmail, Docs или Maps. Засега функцията е достъпна само за тези, които участват в програмата за тестване Search Generative Experience (SGE).

Функцията Circle to Search, въведена през януари, за която компанията се подиграваше на iPhone, че липсва, също е актуализирана. Тя вече може да се използва за превод на информация от всяка част на екрана, като се задържи натиснат бутонът Home или навигационната лента и след това се докосне иконата за превод. Доскоро функцията Circle to Search беше налична само в Google Pixel 7 Plus и Samsung Galaxy S24, но скоро би трябвало да се появи и на други устройства с Android, пише "Труд".

Междувременно Meta ще внедри AI в своите смарт очила Ray-Ban от следващия месец, според доклад на The New York Times. AI функциите ще са автоматичен превод на език, идентификация на обекти, животни и паметници. Нововъведенията са в процес на тестове от миналия декември. Потребителите ще могат да активират интелигентния асистент на очилата, като кажат "Хей Мета".

Снимка: Pixabay