Lexus изтегля 509 коли заради проблем с рекламирани като "уникални" седалки

Въздушна възглавница пред пътника може да не се активира при катастрофа

23.04.2024 | 12:29 Редактор: Толя Стоянова
Lexus изтегля 509 коли заради проблем с рекламирани като

Стотици бройки от Lexus LS500 отиват в сервизите заради повреда на предлаганата като опция електрическа предна пътническа седалка, която може да се регулира в различни посоки. Заради проблема е възможно да се стигне до неправилно активиране на въздушната възглавница пред пътника.

Сервизната акция ще засегне общо 509 автомобила от моделите LS500 (2018-2021) и LS500 Hybrid (2018-2020), оборудвани със седалката Executive Package. Тя беше рекламирана от производителя като "уникална", тъй като може да се регулира в 10 посоки и има удължена плъзгаща се релса, която позволява да се движи напред, а така се създава място за поставка за краката на пътника отзад. Тези предни седалки са свързани със системата за безопасност на автомобила, която, в зависимост от положението им, определя най-добрия начин за разгръщане на предната въздушна възглавница.

Според компанията производител проблемът е, че седалките са монтирани прекалено близо до сензор, който може да се заблуди и в случай на катастрофа - да на активира предната въздушна възглавница пред пътника, което увеличава риска от наранявания.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС