Защо Зукърбърг споделя операционната система на очилата Quest с конкуренти?

Asus и Lenovo ще се възползват, за да изградят устройства, пригодени за конкретни дейности

23.04.2024 | 09:42 Редактор: Толя Стоянова
Защо Зукърбърг споделя операционната система на очилата Quest с конкуренти?

Meta Platforms споделя операционната система на очилата Quest с конкурентни разработчици на устройства, включително Microsoft, за първи път. Това обяви технологичният гигант, който работи за разширяване на влиянието си върху нововъзникващата индустрия за виртуална и смесена реалност, предаде Ройтерс.

Ходът ще позволи на компании партньори да изграждат своите очила, използвайки Meta Horizon OS, ребрандирана операционна система, която може да предложи разпознаване на жестове, разбиране на сцени и други, които работят на нея, посочва компанията в публикация в блога си.

"Технологичният гигант твърди, че партньорите Asus и Lenovo ще използват операционната система, за да изградят устройства, пригодени за конкретни дейности. Освен това Meta ще използва това, за да направи ограничено издание на очилата Quest, вдъхновено от конзолата за игри Xbox на Microsoft", гласи изявление на гиганта.

Ходът подчертава амбицията на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да притежава изчислителна платформа, която управлява устройствата за виртуална и смесена реалност, подобно на начина, по който Google стана ключов играч на пазара на смартфони, като направи своята мобилна операционна система Android с отворен код. Бизнесът на Meta с виртуална реалност е един от бенефициентите на тази стратегия на Google, тъй като самата Meta Horizon OS е базирана на Android.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС