Honda ще произвежда електромобили и части в Канада

Онтарио ще се превърне в ключов център на плановете на компанията

22.04.2024 | 18:57 Редактор: Толя Стоянова
Honda ще произвежда електромобили и части в Канада

Канада е близо до споразумение с Honda Motor Co., съгласно което японската автомобилна компания ще произвежда електрически превозни средства и техните компоненти в провинция Онтарио, пише Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Сделката, която се очаква да бъде обявена до една седмица, включва ангажимент от страна на Honda за изграждане на нови съоръжения за обработка на катодни активни материали, производство на батерии и сглобяване на превозни средства, захранвани с батерии - превръщайки южната част на Онтарио в ключов център на плановете на компанията за производство на електромобили в Северна Америка. Канадското правителство ще субсидира част от капиталовите разходи.

Honda разполага с монтажен завод в Алистън, Онтарио, на около час път с кола северно от Торонто, където произвежда моделите Honda CR-V и Civic. Компанията изгражда хибридни превозни средства във фабрики в Охайо и Индиана, става ясно от сайта ѝ, и планира да започне производство на първите си изцяло електрически превозни средства за САЩ, в Мерисвил, Охайо, през следващата година.

Инвестицията на Honda ще бъде реализирана в тревожен момент за автомобилния сектор, тъй като потребителските нагласи към електрическите превозни средства се охладиха в някои региони поради високите цени и недостига на зарядни станции. Tesla Inc. обяви, че съкращава повече от 10% от глобалната си работна сила, а китайският автопроизводител BYD Co. отчете рязък спад в доставките на електрически превозни средства през първото тримесечие.

Все пак производителите правят дългосрочни залози. Миналия месец Honda и Nissan Motor Co. обявиха план за сътрудничество в областта на технологията за базирани на батерии електрически превозни средства, включително софтуер, тъй като концерните се стремят да бъдат в крак с китайските си конкуренти.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС