Китай произвежда смайващо голям брой автомобили

Производството и продажбите непрекъснато се увеличават

12.04.2024 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Китай произвежда смайващо голям брой автомобили

Китайската асоциация на автомобилната индустрия съобщи, че през първото тримесечие на тази година се развива стабилно и постига добър старт. Производството и продажбите на автомобили достига съответно 6,606 милиона и 6,72 милиона бройки, като съответно нараства с 6,4% и 10,6% на годишна база. 

През март производството и продажбите на автомобили надхвърля 2,6 милиона бройки, постигайки двойно увеличение спрямо същия период на миналата година. 

От тази година производството на нови енергийни автомобили в Китай продължава да расте бързо. През първото тримесечие на тази година производството и продажбите на нови енергийни превозни средства достига съответно 2,115 милиона и 2,09 милиона, като се увеличава съответно с 28,2% и 31,8% на годишна база, а пазарният дял достигна 31,1%. 

От тях 307 хиляди превозни средства са изнесени, което е увеличение от 23,8% на годишна база. Експертите отбелязват, че автомобилната индустрия е основен отрасъл на националната икономика и играе важна роля за осигуряване на стабилен растеж и заетост, съобщи радио "Китай". 

Снимка: БГНЕС
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
политика и икономика
преди 2 седмици
А ние купуваме таралясници на по 350 000км. от Европа... на цената, на която са били като нови! Поне половината от колите в авто къщите са директно за моргата! Сигнализирай за неуместен коментар