Съдят Tesla заради катастрофа, при която е загинал инженер на Apple

За инцидента е обвинена системата за автопилот

10.04.2024 | 22:43 Редактор: Толя Стоянова
Съдят Tesla заради катастрофа, при която е загинал инженер на Apple

Tesla се готви за съдебен процес, свързан с фатален инцидент, в който е обвинена системата за автопилот, съобщи Bloomberg. Делото ще започне в щатския съд в Сан Хосе. Става въпрос за случая на Уолтър Хуанг, инженер на Apple, който загина при инцидент, когато неговият Tesla Model X напусна пътя и се блъсна в крайпътна мантинела.

Разследване на Федералната агенция за безопасност установи, че шофьорът вероятно е бил разсеян от видео игра на телефона си и също така посочи "ограничения" в системата на автопилота. Автопилотът на Tesla е описан като "усъвършенствана система за подпомагане на водача, която повишава безопасността и комфорта по време на шофиране". Компанията казва, че автопилотът позволява на автомобила да управлява, ускорява и спира автоматично, но изисква "активен надзор от водача и не прави автомобила напълно автономен".

В делото семейството на Хуан обаче обвинява Tesla, че е виновна автомобилът Model X да не работи според очакванията. Твърди се, че системата за автопилот погрешка е позволила на автомобила да излезе от лентата си, тъй като не е била обучена да открива препятствия на кръстовища.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС