Договорът за разполагане на терминалите Starlink на Мъск в Украйна е за $23 млн.

Услугата е жизненоважна част от помощта за сигурността, която САЩ предоставя

10.04.2024 | 12:33 Редактор: Толя Стоянова
Договорът за разполагане на терминалите Starlink на Мъск в Украйна е за $23 млн.

Пентагонът разкри, че договорът му за разполагане на терминалите Starlink на Илън Мъск в Украйна е на стойност 23 млн. долара, като най-сетне обяви конкретна сума за сделката, която въвлече един от най-богатите хора в света в руския конфликт - понякога за негово собствено огорчение, пише Bloomberg.

Представител, който е пожелал да остане анонимен, защото подробности относно договора не са разкривани досега публично, характеризира услугата като жизненоважна част от помощта за сигурността, която САЩ предоставя на Украйна. Договорът за доставка на телекомуникационните терминали Starlink на SpaceX е от юни миналата година и важи и през следващия месец, посочва източникът, който не е пожелал да разкрие дали предстои подновяване на сделката.

Съединените щати отказаха да посочат размера на договора, след като Bloomberg News разкри споразумението миналата година. Американските военни похвалиха ролята, която преносимите терминали Starlink играят в Украйна след инвазията на Русия за поддържане на връзка между цивилното население и за осигуряване на жизненоважни комуникации за армията на страната.

Украйна получи 10 хил. терминала Starlink, които осигуряват критична комуникационна инфраструктура по време на войната с Русия, обяви министърът на дигиталната трансформация Михайло Федоров през май 2022 г.

23 млн. долара са нищо в сравнение със стотиците милиони долари, които Space Exploration Technologies Corp. на Мъск печели, превръщайки се в ключов партньор в изстрелването на някои от най-чувствителните сателити, когато става дума за националната сигурност на САЩ. Мъск все пак коментира, че терминалите в Украйна са предназначени за частна, а не за военна употреба.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС