Нова технология на Starlink на Мъск прави революция в телефонните връзки

Сателити ще работят като своеобразни антени в Космоса

05.01.2024 | 17:23 Редактор: Тодор Петров
Нова технология на Starlink на Мъск прави революция в телефонните връзки

Тази седмица американската частна космическа компания SpaceX изстреля в Космоса сателити, които могат да предават сигнал на смартфоните, без нужда от сателитни чинии или други устройства. Тези сателити ще работят като своеобразни антени в Космоса.

Шестте сателита на Starlink с т.нар. възможност за "Direct to Cell" (директно към мобилния телефон) бяха изпратени в Космоса във вторник. Идеята на тези сателити е дори най-далечните части на света, където в момента няма сигнал на мобилната мрежа, да могат да извършват обаждания и дори да изпращат съобщения и да ползват мобилен интернет. Новите модеми на сателитите Starlink ще могат да елиминират т.нар. "мъртви зони" на мобилния сигнал.

Редица компании, които предоставят мобилни услуги, вече обявиха, че ще използват сателити на Starlink. Сред тях е и германският телеком T-Mobile. Целта е потребителите да не трябва да се притесняват дали ще имат мобилен сигнал на отдалечени места и да им се налага да носят със себе си скъпите сателитни телефони, обясниха от телекома.

Новата технология "Direct to Cell" ще започне първоначално с покритие за изпращане на текстови съобщения. Чак след това ще започнат да предлагат и възможност за разговори и мобилен интернет. Със сателитите ще работят телекоми от САЩ, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Перу и Швейцария, пише АРД, цитирана от DW.

Швейцарският телеком Salt вече уведоми клиентите си, че до края на годината ще могат да ползват услугите на сателитите на Starlink и да изпращат текстови съобщения почти навсякъде по света.

Още през август 2022 г. Илън Мъск ограничи донякъде еуфорията относно скоростта на предаване на данни на "Direct to Cell". Той обясни, че всъщност технологията на Starlink няма да функционира като заместваща за другата мобилна мрежа, а като допълнение към нея. Същото уточнение беше направено и от швейцарския телеком Salt.

Сега също е възможно да имате сигнал на мобилните си телефони с помощта на сателитите - дори и в най-отдалечените краища на света. За целта обаче са нужни малки сателитни чинии, които се ползват като "усилватели”. Тези устройства се предлагат от SpaceX срещу такса, най-малката от които е около 50 евро на месец. 

Снимка: БГНЕС