"Пазете се от смартфоните": Гръцката разузнавателна служба предупреди министри и чиновници

Призивът е да не използват криптирани комуникационни приложения за чувствителни държавни въпроси

07.12.2023 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

Гръцката разузнавателна служба (EIP) е уведомила всички министри и длъжностни лица, които вземат важни решения, че комуникацията им чрез известни онлайн приложения не е защитена.

Сигналът е изпратен не само до министри и държавни служители, но и до всички служители, които вземат критични решения и работят с поверителна информация. Същите източници добавят, че съответното уведомление е било изпратено през септември миналата година и е било с "по-обширен характер“ по отношение на броя на получателите, уточнява кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Всъщност разузнавателната служба  се готви да започне да обучава хора на ключови позиции, които работят с критична информация в близко бъдеще. Обучението ще обхваща управление на информация с възможно най-високо ниво на сигурност и защита срещу изтичане.

ΕIP е изпратила  предупреждение до министрите през миналата седмица, предизвиквайки безпокойство и подхранвайки сценария, какво всъщност е принудило разузнавателните агенции на страната да предприемат тази инициатива.

В писмото ЕIP предупреждава правителствените служители, че техните телефонни разговори, както и текстовите съобщения чрез установени криптирани комуникационни приложения, не трябва да се считат за сигурни и некриптирани. Тя ги моли да не използват приложенията за чувствителни държавни въпроси, призовавайки те да бъдат заменени с друго, по-малко популярно приложение с корени в Швейцария.

Но Гърция не е единствената европейска страна, предприела подобна инициатива. На 22 ноември френският премиер Елизабет Борн забрани на министрите от нейното правителство да използват добре познати приложения за комуникация и съобщения, позовавайки се на пропуски и уязвимости в тяхната сигурност на криптиране в документ.

"Тези цифрови инструменти не са лишени от недостатъци и следователно не могат да гарантират сигурността на комуникациите и информацията, която обменят", се казва в документа, подписан от Борн и публикуван миналата сряда от френския вестник Le Point.

Снимка: pixabay