Министър Йоловски с притеснителни данни за киберсигурността, инцидентите у нас са хиляди

От началото на годината са регистрирани 6100 киберинцидента в публичната сфера

28.11.2023 | 10:59 Редактор: Ивета Велева
Министър Йоловски с притеснителни данни за киберсигурността, инцидентите у нас са хиляди

Темата "киберсигурност" е изключително важна. В Европа, в ЕС, и в България темата за споделянето на информация в киберсигурността става все по-актуална. Днес представяме проект, който е свързан с разгръщане на мрежата на Националните координационни центрове. Дигитализацията и киберсигурността са двете страни на една и съща монета.

Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски по време на представянето на Проект "Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите членки".

"В средата на толкова много заплахи, ако ние пропуснем този важен компонент, губим всички предимства на дигитализацията. Именно заради това киберсигурността не е била толкова важна, колкото е в момента", добави Йоловски.

"От началото на годината до момента са регистрирани 6100 киберинцидента в публичната сфера. В рамките на миналата година броят на киберинцидентите е бил 4100", съобщи той.

Според министъра основните проблеми идват "с непрекъснатото развитие на технологиите, самите киберпрестъпници използват тези технологии, които стават все по-сложни, по-трудни откриване и по-трудни за заобикаляне", съобщи БГНЕС.

Темата за човешката грешка според него продължава да бъде фактор. "Нито една стратегия за киберсигурност не трябва да изпуска както инвестициите в решения, услуги и оборудване, така и в хора", смята министър Йоловски.

По думите му, ако нямаме хора, които да обезпечат дейността на машините, няма как да успеем.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
изкуствен интелект
преди 4 месеца
Г-н Йоловски, нямате хора, които да обезпечат дигиталната сигурност, защото всички назначения са на партиен признак! Държавните органи са пълни с некадърни партийни калинки! Сигнализирай за неуместен коментар