Русия отрече да използва терминалите Starlink на Мъск

"Не трябва да се намесваме в дискусията между киевския режим и Мъск", каза Дмитрий Песков

12.02.2024 | 12:48 Редактор: Вяра Димова
Русия отрече да използва терминалите Starlink на Мъск

Сателитните комуникационни терминали Starlink не се доставят официално в Русия и не могат да бъдат официално използвани. Това каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред журналисти, съобщават руски медии.

"Това не е сертифицирана система при нас, следователно не може да бъде официално доставена тук и не се доставя официално и следователно не може да бъде използвана официално по никакъв начин", обяви Песков.

Така той отговори на въпроса за възможността за използване на сателитни комуникационни терминали Starlink в Руската федерация.

По-рано собственикът на SpaceX Илън Мъск заяви, че сателитните комуникационни терминали Starlink, разработени от SpaceX, не са били продадени на Русия. Мъск нарече фалшиви докладите, цитиращи украинската армия, че руските войски уж са използвали терминали Starlink.

"Тук може би не трябва да се намесваме в дискусията между киевския режим и бизнесмена Мъск", отбеляза Песков, цитиран от "Труд".

Сателитните комуникационни терминали Starlink бяха предоставени на Украйна от SpaceX. Неговият собственик -Мъск, многократно се е изказвал в полза на разрешаването на конфликта в Украйна по дипломатически път. Комуникациите, предоставени от Starlink, се използват от украинската армия за управление на дронове.

Снимка: БГНЕС