Мъск отговори на Киев: Как аз участвам в тази инвазия? Starlink не е предназначена за войни

"Имаше спешно искане от правителствените власти да пуснем Starlink по целия път до Севастопол", каза собственикът на SpaceX

08.09.2023 | 21:39 Редактор: Искра Ангелова
Мъск отговори на Киев: Как аз участвам в тази инвазия? Starlink не е предназначена за войни

Илън Мъск заяви, че е отказал даде на Украйна да използва неговата комуникационна мрежа Starlink над Крим, за да не стане съучастник в "сериозен акт на война", съобщи Би Би Си. Киев изпрати спешно запитване да използва Starlink над Севастопол, където има голямо руско пристанище, каза Мъск.

Той направи изявлението си, след като в книга на милиардера Уолтър Айзъксън се твърди, че Мъск не е позволил ползването на Starlink, за да предотврати атака с дронове срещу руски кораби.

Високопоставен представители на украинските власти каза, че това е позволило руски нападения и обвини най-богатия човек в света, че е "извършил нещо лошо". "Оттогава руски военни кораби са участвали в смъртоносни нападения срещу цивилни", каза Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски.

"С отказа си да позволи на украински дронове да разрушат част от руския военен флот с помощта на Starlink, Илън Мъск позволи на същия този флот да изстрелва крилати ракети "Калибър" по украински градове. Защо някои хора толкова отчаяно искат да защитават военнопрестъпници и желанието им да извършват убийства? И осъзнават ли, че извършват нещо лошо и насърчават злините?", попита Подоляк, цитиран от БТА.

В книгата на милиардера Уолтър Айзъксън се твърди, че Мъск е отказал Украйна да има достъп до Starlink, тъй като се опасява, че удар по руския флот в Крим ще провокира Русия да отговори с ядрено оръжие. "Украйна бе взела под прицел руски кораби в Севастопол с подводни дронове с експлозиви, но те изгубиха връзка със Starlink и "изплуваха на брега, без да навредят", пише Айзъксън.

Терминалите на Starlink се свързват със сателитите на SpaceX в орбита и са от ключово значение за поддържането на интернет връзката и комуникациите в Украйна, тъй като инфраструктурата на страната бе засегната от войната.

В отговор на твърденията в книгата Мъск написа в X, че SpaceX "не е деактивирала нищо", тъй като в тези региони изобщо не е имало нищо активирано.

"Имаше спешно искане от правителствените власти да пуснем Starlink по целия път до Севастопол. Очевидното намерение бе да се потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил, то SpaceX щеше да е явен съучастник в сериозен акт на война и ескалация на конфликт", каза той.

Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим през 2014 г. - осем години преди да започне пълномащабната си инвазия в съседната страна.

Мъск направи аналогично изявление пред Айзъксън, като попита: "Как аз участвам в тази война? Starlink не е предназначена за участие във войни. Нейната идея е хората да могат да гледат Netflix и да се отпуснат, да използват интернет за училище и да правят добри мирни неща, а не да нанасят удари с дронове."

Той изрази и лично мнение, като призова за примирие и заяви, че украинци и руснаци умират, "за да спечелят и загубят малки парчета земя", а това не си заслужава живота им.

Снимка: БГНЕС