Microsoft инвестира $2,9 млрд. в центрове за данни в Япония

Компанията ще работи с японското правителство за повишаване на своята киберсигурност

09.04.2024 | 22:10 Редактор: Толя Стоянова
Microsoft инвестира $2,9 млрд. в центрове за данни в Япония

Технологичният гигант Microsoft Corp. ще инвестира 2,9 млрд. долара в центрове за данни в Япония до 2025 г. Това съобщи президентът на компанията Брад Смит пред Asia Nikkei. Инвестицията ще включва инсталиране на "усъвършенствана полупроводникова техника с изкуствен интелект" в две от съоръженията на Microsoft в Япония, както и изследователски сайт за роботика и ИИ (AI) в Токио и програма, фокусирана върху AI, насочена към преквалификация на 3 милиона работници за три години.

Брад Смит също така каза, че Microsoft ще работи с японското правителство за повишаване на своята киберсигурност.

"Пейзажът на заплахите за киберсигурността стана по-предизвикателен. Виждаме това от Китай и по-специално от Русия", предупреди той.

По-рано Microsoft обяви плановете си за създаване на нов център за изкуствен интелект в Лондон, фокусиран върху разработването на продукти и изследванията. Отделът ще бъде ръководен от Мустафа Сюлейман, роденият в Лондон съосновател на DeepMind на Google, когото Microsoft нае миналия месец.

Като основен поддръжник на създателя на ChatGPT - OpenAI, Microsoft е световен лидер в бързо развиващата се технология. Този ход също така представлява победа за Великобритания, която се стреми да укрепи своите акредитиви като технологична суперсила, откакто беше домакин през ноември на първата в света глобална среща на върха за безопасността на ИИ, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС