Audi S3 идва с повече конски сили и задвижване на четирите колела

Система от най-ново поколение

09.04.2024 | 18:15 Редактор: Толя Стоянова
Audi S3 идва с повече конски сили и задвижване на четирите колела

Настоящото поколение Audi A3, с кодово име 8Y, наскоро претърпя лек фейслифт в средата на жизнения си цикъл, при който бяха обновени бордовото оборудване, двигателите и множество технически и стилни детайли. Сега идва редът на спортния вариант S3, като подобрения получават и двете версии - Sportback и седан. Те все още са оборудвани с 2,0-литровият бензинов турбомотор, който вече развива 333 к.с. (досега те бяха 310). Така Audi S3 най-после превъзхожда по мощност братчето си VW Golf R, при което същия мотор има 320 к.с.

Промените по модела засягат и външния му вид. На естетическо ниво дизайнерите на компанията от Инголщат са се фокусирали основно върху някои детайли като еднорамкова решетка, която сега е по-плоска, по-малко широка и затворена в долната част, като е комбинирана с нова, по-голяма броня.

Обновеното S3 получава нови LED фарове с матрична технология и с леко преработен светлинен подпис. Както при всички S-модели от последните години, отзад все още има спортна изпускателна система с 4 истински ауспуха (при RS 3 има 2 овални), които вече могат да бъдат от титан и да бъдат изработени от ателието Akrapovic.

Основната техническа новост при фейслифта на S3 е интегрирането на нова система за задвижване на всички колела quattro със сплитер на въртящия момент. Тя е базирана на най-новото поколение на системата, предлагана при Golf R и Audi RS 3, като има два многодискови съединителя на задния мост. Те са в състояние да разпределят входната сила от задвижващия вал между двете задни колела по напълно променлив начин според нуждите.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС