Легендарен мотоциклет отива в историята след 66 години на пазара

Компанията ще пусне една специална версия за сбогом с любимата машина

29.03.2024 | 22:47 Редактор: Деси Николова
Легендарен мотоциклет отива в историята след 66 години на пазара

Легендарният Honda Super Cub 50 - най-старият мотоциклет в производство, а също и най-продаваният в света, отива в историята. И вината за това е на японските закони.

Въпреки че в Европа той пристигна късно и във версията си 125 кубика, в Япония той дебютира още през 1958 г. Оттогава производството му не е спирало в 16 фабрики, разпръснати по 15 държави. И повече от 100 милиона бройки! За сравнение – най-продаваният автомобил в света Toyota Corolla е произвел 50 милиона коли. Мотоциклетът не само го бие, но по две!

Вината за сбогуването е на японското правителство. То ще преразгледа официално дефиницията за мотопед. Това означава, че за 50-кубиковите мотоциклети няма да имат място. Те ще трябва да бъдат актуализирани до 110 и 125-кубикови модели с ограничение като максимална мощност до 5,4 коня. По план това трябва да стане до ноември, 2025 година, пише automedia.investor.bg.

Основните японски производители обявиха, че прекратяват продажбите на 50-кубикови мотоциклети.  Yamaha и Suzuki ще направят преход към електрически мотопеди. Honda няма да е изключение , твърди Young-Machine . Версията 50 кубика ще изчезне след 66 години на пазара.  Версията 110 (със същото шаси) ще оцелее.  За феновете на иконата – компанията ще пусне една специална версия за сбогом с любимата машина.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици