НАСА тества робот-змия, която ще търси извънземни на Енцелад (+ВИДЕО)

Целта на EELS ще бъде да изследва обекти под повърхността на спътника

27.03.2024 | 20:16 Редактор: Деси Николова

Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА тества робот-змия, който ще бъде изпратен да търси извънземен живот на един от спътниците на Сатурн – Енцелад, съобщава TechCrunch.

Дългият 4,4 метра робот е кръстен Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) и тежи 100 килограма. Сега системата се тества на Земята в условия, предназначени да симулират ландшафта на сателита.

Целта на EELS ще бъде да изследва обекти под повърхността на спътника, наред с други неща. Потенциално става дума за водни тела - тяхното изследване трябва да даде отговор на въпроса за съществуването на живот на Енцелад.

"Той е проектиран да бъде адаптиран за навигация в терен, подобен на океанския свят, флуидизирана среда, затворена лабиринтна среда и течности", споделят изследователите в статия за списанието Science Robotics.

Роботът-змия е оборудван със системи за планиране, базирани на риска и може да се движи автономно без човешки контрол, информира "Фокус".

Енцелад е най-геоложки активният спътник на Сатурн. Може да има подводни вулкани: те подновяват влажността на повърхността и служат като източник на материя за разредения пръстен от прах по орбитата на Енцелад. Въпреки това източникът на енергия от вулканична и геоложка дейност все още е неизвестен.

Снимка: Youtube