САЩ нaнeсоха тежък удар по китайските производители на електромобили

Китай подаде жалба в Световната търговска организация заради американските субсидии

26.03.2024 | 14:34 Редактор: Тодор Петров
САЩ нaнeсоха тежък удар по китайските производители на електромобили

Китай е подал жалба в Световната търговска организация (СТО) заради американските субсидии за електрически превозни средства, предава Ройтерс.

Китайското министерство на търговията заяви във вторник, че е прибягнало до процеса на уреждане на спорове в СТО, за да протестира срещу американските изисквания превозните средства да използват части от определени региони и да отговорят на определени изисквания, за да получат субсидии.

Изявление гласи, че САЩ са формулирали дискриминационни политики за субсидиране на новите електрически превозни средства съгласно своя Закон за намаляване на инфлацията в отговор на изменението на климата.

В изявлението се посочва, че ходът на САЩ изключва китайските продукти, а това изкривява лоялната конкуренция и прекъсва глобалната верига на доставки на нови електрически превозни средства, пише investor.bg.

Целта е да се защитят интересите на китайските компании, които произвеждат електромобили, и да се осигурят равни условия за глобалната индустрия за електрически автомобили, допълва се в изявлението на китайското министерство на търговията.

Снимка: БГНЕС