Ще изчезне ли TikTok от американския пазар? САЩ поставиха сериозно изискване

Приложението е феномен, който промени социалните мрежи и начина на комуникация в тях

22.03.2024 | 12:55 Редактор: Деси Николова
Ще изчезне ли TikTok от американския пазар? САЩ поставиха сериозно изискване

Една от най-влиятелните социални медии с повече от милиард потребители в 140 различни държави се продава. Звучи като добра сделка за хора с достатъчно средства и амбиции. Но китайското приложение TikTok не е просто каква да е социална мрежа за споделяне на видеа. Това е феномен, който промени социалните мрежи и начина на комуникация в тях.

Обвиненията, че приложението е заплаха за националната сигурност на САЩ, не улесняват процеса. Освен това протекционистките нагласи и настроенията по отношение на Китай като цяло станаха мрачни, а Конгресът действа бързо, за да принуди компанията-собственик на TikTok, да извърши продажбата.

Според американското правителство TikTok не е просто за забавление, а представлява също и информационен и новинарски портал, който може да се използва за пропаганда. От десетилетия в САЩ са в сила ограничения за медиите, които са спонсорирани от други държави. Опитите сега това да се пренесе и върху TikTok е логично.

Сега американският Конгрес поиска от TikTok да продаде бизнеса си на частно дружество или приложението ще бъде блокирано за американския пазар. Потенциалните купувачи обаче не са много, а Илън Мъск вече си има социална мрежа. Към кого да се обърнат тогава? И какво ще се случи със 170-те милиона потребители на TikTok от САЩ?

Това не се случва за пръв път - по-рано Доналд Тръмп също се опита да принуди ByteDance - компанията, която притежава TikTok, да продаде дъщерното дружество на американски собственик. Усилията за това се провалиха, но пропадна и опитът приложението да бъде премахнато от телефоните на американците.

Оттогава ByteDance премести всички данни на американските си потребители на сървъри в САЩ. Експерти като Милтън Мюлер от Института по технологии в щата Джорджия се съмняват да съществува реална заплаха за националната сигурност, след като са прегледали доказателствата. Някои американски политици обаче са на друго мнение, пише DW.

Потенциалната продажба на TikTok едва ли ще бъде най-обикновена бизнес трансакция. По-скоро ще прилича на геополитическо минно поле. Ще остане ли ByteDance мажоритарен акционер, който ще държи всичко под контрол? Кой ще управлява и актуализира мощния алгоритъм?

Мюлер, който преглежда TikTok няколко пъти седмично, смята, че продажбата е "теоретично възможна, но много сложна и малко вероятна". Той добавя, че китайското правителство може да не позволи продажбата и да наложи забрана за износ на технологията, която стои зад приложението. Без нейния алгоритъм TikTok би била по-малко привлекателна.

Освен това е трудно да се ограничи или предотврати достъпът до нещо толкова лесно достъпно като мобилно приложение. Т.нар. "магазини" за приложения ще трябва да блокират всички нови изтегляния, както и актуализациите за тези, които вече го имат.

Снимка: Pixabay