Китай изстрелва спътник, решаващ в надпреварата за Луната със САЩ

Тази дейност може да изостри напрежението със съседните държави

21.03.2024 | 17:15 Редактор: Беатрис Младжова
Китай изстрелва спътник, решаващ в надпреварата за Луната със САЩ

Релейният спътник Queqiao-2 беше изведен в орбита в сряда на борда на ракета Long March-8 в 8:31 ч. пекинско време от космодрума Wenchang в южната китайска провинция Хайнан, съобщи Китайската национална космическа администрация. 

1,2-тонният спътник е необходим за осигуряване на комуникацията за Chang'e-6 - китайски космически кораб, който трябва да се отправи към отдалечената страна на Луната през първата половина на тази година.

Тъй като далечната страна на Луната никога не е обърната към Земята, Chang'e-6 ще трябва да използва Queqiao-2, за да предаде сигнали до и от планетата. 

През 2019 г. Китай стана първата и засега единствена държава, която кацна на обратната страна на Луната. Последващата мисия ще бъде първата, която ще се опита да събере проби оттам и да ги върне на Земята. 

И Китай, и САЩ работят по планове за изпращане на астронавти на Луната преди края на десетилетието.

Изстрелването на "Queqiao-2" и "Chang'e-6" е част от натоварена година за Китай, в която са планирани рекордните 100 мисии, което е с 40% повече от общия брой през 2023 г. 

Цялата тази дейност има потенциала да изостри напрежението със съседните държави, които могат да се окажат в обсега на падащи парчета от ракети.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС