Собственици на Ferrari съдят компанията заради дефектни спирачки

Засегнати от проблема са основно модели със средноразположен двигател

20.03.2024 | 21:44 Редактор: Деси Николова
Собственици на Ferrari съдят компанията заради дефектни спирачки

Собственици на автомобили Ferrari от Съединените щати заведоха колективен съдебен иск срещу компанията заради дефектни спирачки на няколко популярни модела. Според иска, подаден в съда в Сан Диего, италианците са знаели за проблемите и въпреки това са продължили да продават автомобилите с некачествени спирачни апарати.

Засегнати от проблема са основно модели със средноразположен двигател като Ferrari 458 (производство между 2010 и 2015 година) и Ferrari 488 (2016-2019). През 2021 производителят най-сетне призна за дефекта и обяви сервизна акция за около 10,000 автомобила. Проблемът: течаща капачка на резервоарчето за спирачна течност, която може да доведе до пълен отказ на спирачките - сериозна опасност в който и да било автомобил, камо ли в спортна суперкола с максимална скорост над 300 км/ч.

Според подателите на иска обаче сервизната акция за подмяна на капачката и ъпдейт на софтуера, освен че е доста закъсняла, е само временна мярка, която не премахва всички проблеми със спирачните апарати. Искът е заведен от Илия Нечев, който си купил през 2020 употребявано Ferrari 458 и на няколко пъти бил "много близо до катастрофа" заради периодично неработещите спирачки. Дилърът на Ferrari, където колата била закарана за преглед, обяснил на Нечев, че това е "нормално" и "трябва да свикнете с тях".

От Ferrari заявиха, че "оперираме съгласно най-стриктни напътствия за безопасност и сигурност". Няма коментар и от Bosch, доставчик на част от проблемните компоненти.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pixabay