ЕС с превенция срещу цифрови заплахи, засилва киберсигурността

Идеята е да се повиши ефективността на съществуващите мрежи за сигурност

06.03.2024 | 21:02 Редактор: Беатрис Младжова
ЕС с превенция срещу цифрови заплахи, засилва киберсигурността

Европейския парламент и страните членки на ЕС постигнаха споразумение за засилване на киберсигурността, предаде ДПА. Белгия председателства преговорите като настоящ ротационен председател на ЕС. Белгийският държавен секретар за цифровизацията Матийо Мишел заяви, че сделката поставя "нови важни етапи за киберустойчивостта на Европа".

Съгласно новите разпоредби електропреносните мрежи, фабриките, летищата и болниците трябва да бъдат по-добре подготвени за заплахи за киберсигурността си, каквито са хакерските атаки, предаде БТА.

Основна част от пакета е система за предупреждение, съставена от национални и трансгранични информационни центрове на ЕС. Тези центрове са натоварени с откриване и противодействие срещу киберзаплахи.

Идеята е да се повиши ефективността и да се укрепят съществуващите мрежи за киберсигурност, за да реагират по-бързо и по-активно.

Частните компании също трябва да подготвят услуги за спешно реагиране, които да се прилагат по искане на национално правителство на страна от ЕС или институция на ЕС в случай на мащабен инцидент с киберсигурността.

Европейският парламент и страните членки трябва да приемат съгласуваните регламенти, преди те да влязат в сила.

Снимка: Pixabay