Рекордна печалба за Meta - добави $197 млрд. към пазарната капитализация

Акциите на компанията поскъпнаха с 20% в петък

03.02.2024 | 11:07 Редактор: Тодор Петров
Рекордна печалба за Meta - добави $197 млрд. към пазарната капитализация

Meta Platforms направи най-доброто завръщане на Уолстгрийт.

Само преди няколко години собственикът на Facebook претърпя най-голямото унищожаване на пазарната стойност в историята на фондовия пазар. Но компанията измина дълъг път оттогава, в четвъртък тя заслепи акционерите с още един впечатляващ тримесечен отчет за печалбите, тъй като гигантът на социалните медии се фокусира върху намаляване на разходите и укрепване на милиарди печалби.

Акциите поскъпнаха с 20% в петък, за да затворят на рекордно високо ниво от $474,99 за акция. Печалбата добави 197 милиарда долара към пазарната капитализация, най-голямото увеличение на пазарната стойност за една сесия.

Meta, която намали числеността на персонала с 22% през 2023 г., разкри планове за обратно изкупуване на акции на стойност 50 милиарда долара и обяви първия си тримесечен дивидент в четвъртък, знак за инвеститорите, че има излишни пари и има причина да продължат подкрепата за компанията.

Въпреки че компанията прави големи съкращения на разходите, тя продължава да харчи агресивно за напредъка в изкуствения интелект, а именно в генеративния AI.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС