Зукърбърг на кръстосан разпит в Сената: Съжалявам за всичко, инвестираме много

Американският сенат изслуша шефовете на социални мрежи за сигурността, която осигуряват за малките потребители

01.02.2024 | 19:05 Редактор: Елеонора Танева

Безпрецедентно изслушване в американския Сенат на ръководителите на най-големите социални мрежи. Кръстосаният разпит на първите във Facebook, X, TikTok и Snapchat продължи близо пет часа. Основният въпрос – какво правят мрежите, за да защитят децата онлайн.

Най-разгорещената словесна атака бе насочена към изпълнителния директор на Meta Марк Зукърбърг.

"Не сте предприели никакви действия. Не сте уволнили никого. Не сте обезщетили нито една жертва. Днес тук има семейства на жертви. Извинихте ли им се? Ще го направите ли сега?", попита сенатор Джош Хаули.

"Съжалявам за всичко, през което сте преминали. Никой не бива да преживява нещата, които са ви се случили. Затова инвестираме толкова много и ще продължим да полагаме усилия в цялата индустрия, за да сме сигурни, че никой няма да преживее страданията, които са  преживели вашите семейства", отговори Марк Зукърбърг. 

На изслушването той представи 30 нови функции за защита на най-малките потребители, сред които това непълнолетните вече да не могат да получават съобщения от непознати. А на главния изпълнителен директор на китайската мрежа TikTok Шу Чу се наложи да обясни, че е от Сингапур и няма връзки с Китай.

"Имали ли сте някакви контакти с Китайската комунистическа партия?", попита го сенатор Том Котън. "Не, сенаторе, още веднъж казвам - аз съм сингапурец. Отговорът ми е Не", каза изпълнителният директор на TikTok  Шу Чу.

От Facebook, TikTok и Instagram отчетоха най-много - по над 40 000 модератори на съдържанието в мрежите.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС