Microsoft може да измести Apple от лидерската позиция

Продажбите на IPhone в Китай са спаднали с 30%

11.01.2024 | 08:00 Редактор: Деси Николова
Microsoft може да измести Apple от лидерската позиция

Скорошният спад в цената на акциите на Apple поради притеснения относно продажбите на iPhone сблъсква технологичния гигант от Силициевата долина с риска да бъде изместен от Microsoft като най-ценната компания в света, пише Ройтерс.

Настоящите притеснения относно търсенето на смартфони тласнаха цената на акциите на Apple надолу с 4% от началото на новата година, след като през 2023 г. книжата на компанията поскъпнаха с 48%. Междувременно акциите на Microsoft поскъпват с около 2% от началото на тази година, след като добавиха 57% към стойността си през предходната.

До момента в днешната сесия книжата на Apple поевтиняват с 0,4%, а тези на Microsoft поскъпват с 1,6 на сто, което допълнително скъсява преднината на производителя на iPhone.

Пазарната капитализация на Apple в момента е 2,866 трлн. долара, в сравнение с 2,837 трлн. долара на Microsoft. Стойността на Apple достигна своя връх от 3,081 трлн. долара на 14 декември, докато пикът при Microsoft беше на 28 ноември, когато оценката на последния беше 2,844 трлн. долара.

Продажбите на IPhone в Китай са спаднали с 30% през първата седмица на 2024 г., споделят анализатори на Jefferies, добавяйки, че са налице признаци за нарастващ конкурентен натиск от Huawei и други местни компании.

Продажбите на слушалките за смесена реалност Vision Pro на Apple започват на 2 февруари в САЩ, отбелязвайки най-големия дебют на продукт на Apple след iPhone през 2007 г. Въпреки това, UBS изчислява в доклад от понеделник, че продажбите на Vision Pro ще бъдат "относително несъществени" за ръста в цената на акция на Apple през 2024 г.

Няколко пъти от 2018 г. насам Microsoft за кратко пое лидерството от Apple като най-ценната компания, последно през 2021 г., когато опасенията относно проблемите във веригата на доставки, свързани с пандемията от Ковид-19, удариха цената на акциите на производителя на iPhone.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay