Рекордна по продажби година за Tesla, но далеч от прогнозата на Мъск

Високите лихви потискат търсенето

27.12.2023 | 17:50 Редактор: Вяра Димова
Рекордна по продажби година за Tesla, но далеч от прогнозата на Мъск

Tesla вероятно ще приключи още една рекордна по продажби година, но за малко няма да успее да достигне обявените в началото на годината от Илън Мъск като цел 2 милиона автомобила, предаде "Ройтерс". Под натиска на забавяне на продажбите компанията намали цените на четири от моделите си, най-вече в Китай, където Tesla губи пазарен дял за сметка на местните си конкуренти като "Би Уай Ди" (BYD).

Ценовата война и спадът на търсенето на електромобили пък принуди други производители, като например Ford, да забавят плановете си за преминаване към електрическа мобилност, което остави Tesla като едноличен лидер на американския пазар и ѝ помогна да удвои продажбите си.

"Четвъртото тримесечие по правило е най-успешно за Tesla и очакваме това да се случи и тази година", казва Гарет Нелсън, старши анализатор в "Си Еф Ар Ей ризърч" (CFRA Research).

Досега през годината Tesla е продала 1,82 милиона автомобили в цял свят, или с 37 на сто повече от 2022 г. През последното тримесечие са реализирани 473 000 коли. През януари Мъск заяви, че Tesla има потенциал да реализира повече от 2 милиона автомобила през годината, ако не се появят "неочаквани пречки". През октомври обаче той посочи, че високите лихви потискат търсенето, предаде БНР.

Компанията обяви, че възнамерява да постига 50 на сто ръст на продажбите години напред, но според анализатори още през 2024 г. тя може да има проблеми поради отпадането на субсидиите за покупка на електромобили в САЩ и Германия.

Според Джайрам Натан от "Дайва кепитъл маркетс" (Daiwa Capital Markets) Tesla едва ли ще успее догодина да реализира повече от 2,04 милиона коли, при спад на приходите за всеки доставен автомобил от 4 на сто. Други анализатори, интервюирани от "Визибъл алфа" (Visible Alpha), смятат, че компанията ще успее да продаде около 2,2 милиона коли, но наскоро пуснатият "Сайбъртрък" (Cybertruck) и обновеният "Модел 3" (Model 3) едва ли ще са достатъчни, за да засилят търсенето.

Снимка: Pixabay