Spotify ядоса американски автори, след като скочи в аудиокнигите

Страхуват се, че ще бъдат измамени от стрийминг гиганта

20.12.2023 | 17:10 Редактор: Толя Стоянова
Spotify ядоса американски автори, след като скочи в аудиокнигите

Смелият скок на Spotify Technology в аудиокнигите се сблъсква с ответна реакция от американски автори, които се страхуват, че ще бъдат измамени от стрийминг гиганта, пише Bloomberg.

През октомври Spotify започна да предлага безплатни аудиокниги на милиони клиенти като част от техните абонаменти. Всички от така наречената Голяма петорка издатели се включиха в начинанието, а Penguin Random House каза, че е развълнувана да пусне свои заглавия в услугата.

Но не всички в индустрията са развълнувани, включително базирания в Ню Йорк рисков инвеститор, автор и собственик на книжарница Брадли Туск, чиято компания за политическо застъпничество Tusk Strategies обединява автори, които се притесняват, че преминаването към стрийминга ще направи издържането им от книги още по-трудно.  

"Гледал съм този филм достатъчно пъти. В началото на цикъла можем да кажем и да направим нещо, преди нещата да са се превърнали в неразрешим проблем. Това се опитваме да направим", коментира Туск.

"Въпреки че не можем да навлезем в текущите специфики на сделката, нашите партньори в книгоиздаването договарят лицензи със Spotify и ни казват, че нашият модел на плащане е постоянно конкурентен с други предложения за аудиокниги", коментира говорителят на Spotify.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels