Престъпни банди в Швеция перат пари в Spotify

престъпни мрежи използват пари от сделки с наркотици и поръчкови убийства, за да плащат за фалшиви стриймове

05.09.2023 | 23:00 Редактор: Михаела Кирилова
Престъпни банди в Швеция перат пари в Spotify

Престъпни банди, които стоят зад вълната от бомбени атентати и стрелби в Швеция през последните години, използват фалшиви стриймове в Spotify, за да перат пари, съобщава шведски вестник. В продължение на няколко години престъпни мрежи използват пари от сделки с наркотици, грабежи, измами и поръчкови убийства, за да плащат за фалшиви стриймове в Spotify на песни, публикувани от изпълнители, свързани с бандите, твърди разследващ доклад в Svenska Dagbladet.

"Мога да кажа със 100-процентова сигурност, че това се случва. Аз самият съм участвал в това", цитира SvD думите на един от анонимните членове на бандата.

Описвайки процеса, той каза, че бандите са превръщали мръсните си пари в биткойни, след което са използвали криптовалутата, за да плащат на хора, които са продавали фалшиви стриймове в Spotify, която е шведска компания.

Те "се увериха, че сме се озовали на върха на класациите", каза той, като добави, че фалшивите стриймове са довели и до увеличаване на реалните стриймове. Вестникът твърди, че в Швеция за един милион стрийма се плащат около 40 000 до 60 000 крони (3 600 до 5 400 долара).

Spotify заяви пред АФП в изявление, че манипулираните стриймове са "предизвикателство за цялата индустрия и Spotify работи усилено, за да се справи с този проблем".

"По-малко от един процент от всички стриймове в Spotify са определени като изкуствени и те незабавно се ограничават преди каквито и да било плащания", се казва в съобщението.

Шведската компания заяви, че не ѝ е известно да е осъществен контакт с правоприлагащите органи, нито пък е открила "данни или твърди доказателства, които да показват, че платформата се използва в голям мащаб по описания начин", предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels