Британската полиция поема сериозни мерки за сигурност след хакерска атака

Измамниците са имали достъп до имената, ранговете, снимките, нивата на проверка и номерата на заплатите на служителите

27.08.2023 | 11:35 Редактор: Михаела Кирилова
Британската полиция поема сериозни мерки за сигурност след хакерска атака

Лондонската полиция предприема мерки за сигурност заради "неоторизиран достъп до ИТ системата на един от нейните доставчици" след предишни изтичания на данни от други служби. Въпросната компания е имала достъп до имената, ранговете, снимките, нивата на проверка и номерата на заплатите на служителите, но не и адреси, телефонни номера или финансови подробности, се казва в съобщението.

Вестник The Sun on Sunday съобщи, че "кибер мошеници са проникнали в ИТ системите" на фирмата, която според съобщенията отпечатва лични карти и пропуски на служители на столичната полицията, която е най-голямата полицейска сила в Обединеното кралство. Скотланд Ярд каза, че силите сега работят с компанията, за да разберат дали е имало пробив в сигурността, свързан с нейните данни. Според говорител не може да се каже кога е станало изтичането или колко персонал може да бъде засегнат. "Взети са мерки за сигурност", уверява полицейската служба.

Столичната полицейска федерация, която представлява редовите служители, заяви, че изтичането ще "причини невероятна загриженост и гняв на колегите". 

"Споделяме това чувство на гняв. Това е зашеметяващ пробив в сигурността, който никога не е трябвало да се случва", каза заместник-председателят Рик Приор.

По-рано този месец полицейската служба на Северна Ирландия (PSNI) призна, че личните данни на всичките ѝ  действащи служители са публикувани по погрешка в отговор на искане за свобода на информацията (FOI). Подробностите за около 10 000 нейни офицери и служители включват фамилното име и първия инициал на всеки служител, техния ранг или степен, къде са базирани, и звеното, в което са работили. Грешката бе допусната месеци след като нивото на терористична заплаха в управляваната от Обединеното кралство провинция беше повишено до "тежка" в отговор на опит за убийство на висш полицейски служител от републиканци дисиденти.

Снимка: Pexels