Най-странната автомобилна колекция в света

Жан Вернер е запален по малките микроавтомобили

08.12.2023 | 10:10 Редактор: Толя Стоянова
Най-странната автомобилна колекция в света

Скътана в преустроена обществена пералня в южната част на Брюксел, тази сбирка показва, че колекционерските навици на Жан Вернер не се ограничават до типичните класически модели на Ferrari или Lamborghini. Докато някои колекции се основават на силна привързаност само към една марка или в някои случаи към един отделен модел от тази марка, други избират колекция, която обхваща всички аспекти на радостта от шофирането - от кални офроудъри до крайбрежни "круизъри". Повечето любители на автомобили веднага биха се насочили към апетитната гама на Porsche от златната ера, но за хора като Жан Вернер възхищението му е към малките, странни микроавтомобили, които са били популярни през предходните десетилетия.

Живеещ в южната част на Брюксел, Жан разказва как любовната му афера с микроавтомобилите процъфтява за първи път.

"Историята започва през 1986 г., когато бях на 27 години. Един мой приятел французин беше горд собственик на Vespa 400. Той откри втори и ме подкани да го купя, при което аз отказах. Той все пак настоя и накрая аз се предадох. Червеят беше в плода, а аз бях заразен с нелечим микроавтомобилен вирус. Други болести щяха да последват и в крайна сметка щях да събера всички коли, които ме правеха щастлив, с две общи неща: те трябваше да създават радост около себе си и да се различават от класическите коли, които обикновено виждаме по нашите пътища", споделя Жан.

Сред тези великолепни коли има някои, които дори добре запознати хора, обичащи класически автомобили, никога не са виждали, което прави техния чар още по-завладяващ. Броят на колите е без значение за Жан. Всяка негова кола представлява собствено ниво на характер и удоволствие от шофирането, което, разбира се, не е само скорост и пъргавина.

Докато говори за автомобилите, които са перфектно подредени в халето, Жан не крие възхищението си от всеки един от тях, започвайки от зашеметяващия Innocenti 90 LS. Последният от семейството, открит близо до Неапол, 9750 изминати километра, оригинален интериор. 

Четете повече в automedia.investor.bg.