Лява група обвини X в антисемитски публикации, Мъск завежда дело

От платформата категорично отричат и прозират опит да "унищожение"

21.11.2023 | 09:50 Редактор: Вяра Димова
Лява група обвини X в антисемитски публикации, Мъск завежда дело

Платформата за социални медии X на Илън Мъск заведе дело срещу лява група за натиск, която обвини мрежата, че позволява антисемитски публикации в близост до реклами, съобщи BBC. В иска на X се твърди, че Media Matters for America "манипулира" данни в опит да "унищожи" платформата.

Фирми, сред които Apple, Disney, IBM и Comcast, спряха рекламите си в X, след като наблюдателят публикува своя анализ.

След като г-н Мъск заплаши със съдебен иск, Media Matters го нарече хулиган. Миналата седмица групата за защита на правата на човека заяви, че реклами са се появявали в X заедно с публикации, подкрепящи нацизма, като например цитати на Хитлер и отричане на Холокоста.

В иска, подаден на 20 ноември в Тексас, се твърди, че: "Media Matters съзнателно и злонамерено е произвела изображения, изобразяващи публикации на рекламодатели в платформата за социални медии на X Corp до неонацистко и бяло-националистическо крайнодесно съдържание, и след това е представила тези произведени изображения, сякаш те са това, което типичните потребители на X изпитват в платформата.

В съдебния иск X твърди, че рекламите на Comcast, Oracle и IBM са се появили само заедно с омразно съдържание за Media Matters, но не и за друг зрител, пише БГНЕС.

Линда Якарино, главен изпълнителен директор на X, публикува следното: "Ето я истината. Нито един автентичен потребител на "не е видял реклами на IBM, Comcast или Oracle до съдържанието в статията на Media Matters".

Снимка: БГНЕС