Защо акциите на Microsoft поскъпнаха до рекордни стойности?

Инвеститорите анализират кога Федералният резерв може да започне да понижава лихвите си

20.11.2023 | 20:04 Редактор: Толя Стоянова
Защо акциите на Microsoft поскъпнаха до рекордни стойности?

Основните индекси на Wall Street започват сесията в понеделник на зелено, а акциите на Microsoft поскъпват след новината, че бившият директор на OpenAI Сам Алтман ще се присъедини към софтуерния гигант. Същевременно инвеститорите анализират кога Федералният резерв може да започне да понижава лихвите си, предаде Ройтерс.

Технологичният индекс Nasdaq се повишава със 70,99%, или 0,5%, до 14 196,47 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 80,68, или 0,23%, до 35 027,96 пункта. Широкият измерител S&P 500 започва сесията с ръст от 13,81 пункта, или 0,31%, до 4527,83 пункта.

Акциите на Microsoft поскъпват с 1,4%, достигайки рекорден връх, след като главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че Алтман е готов да се присъедини към компанията, за да ръководи нов екип за изследване на изкуствения интелект. Други акции на големи компании не успяват да намерят единна посока - цената на книжата на Amazon.com се повишава с 0,7%, а тази на Alphabet се понижава с 0,4%.

Трейдърите са почти сигурни, че Фед ще запази лихвените проценти непроменени през декември и са започнали да залаган на понижения още през март, сочат данни, събрани с инструмента FedWatch на CME Group. Редица двигатели ще зададат посоката на акциите тази седмица, като слабите търговски обеми преди Деня на благодарността също ще повлияят на пазара.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС