Японски учени искат да изпратят дървен сателит в Космоса и да построят къща

Дървесината от магнолия е най-подходяща

07.11.2023 | 22:25 Редактор: Толя Стоянова
Японски учени искат да изпратят дървен сателит в Космоса и да построят къща

Коджи Мурата, изследовател в университета в Киото, Япония, проучва как биологичните материали могат да се използват в космоса.

"Дървените сателити биха били по-добри за планетата, като същевременно осигуряват същата функционалност като металните си аналози", каза Мурата, цитиран от CNN.

"В края на живота си спътниците навлизат отново в атмосферата. Разликата е, че дървото в LingoSat ще изгори и в крайна сметка ще се превърне в газ, докато металите вместо това се превръщат във фини частици", добави той.

Това не е просто мечта: Мурата и екипът му работят по проекта от четири години и през 2021 г. изпращат проби от дърво в Космоса, за да тестват устойчивостта на материала на космически условия. Сега те работят с Японската космическа агенция (JAXA) и НАСА, за да изпратят прототипа на спътника, наречен LingoSat, в орбита в началото на следващата година.

Мурата се чуди дали "би могъл да построи дървена къща на Луната или Марс" и решава да провери теорията - като създаде дървен сателит, предаде БГНЕС.

"Когато използвате дърво на Земята, имате проблеми с изгарянето, гниенето и деформацията, но в Космоса нямате тези проблеми. В Космоса няма кислород, така че то не гори и в него не живеят живи същества, така че то не гние", каза той.

Дървесината от магнолия печели, тъй като клетките ѝ са малки и с еднакъв размер, което улеснява работата с нея и намалява вероятността да се разцепи или счупи.

Снимка: Pexels