Мъск ще предоставя сателитни комуникации на армията на САЩ

SpaceX се е конкурирала за договори от космическите сили на САЩ с още 15 компании

28.09.2023 | 09:07 Редактор: Вяра Димова
Мъск ще предоставя сателитни комуникации на армията на САЩ

SpaceX на Илън Мъск получи първия си договор от космическите сили на САЩ за предоставяне на сателитни комуникации за военните в рамките на новата програма на компанията Starshield, съобщи агенция "Блумбърг".

Според агенцията, SpaceX се е конкурирала за договори от космическите сили на САЩ с още 15 компании, включително Viasat. Споразумението между SpaceX и американските военни бе подписано на 1 септември, то е предназначено за една година, максималните разходи по договора са ограничени до 70 милиона долара. 

През септември Мъск обяви, че SpaceX създава мрежата Starshield, която е идентична на Starlink, но отстъпва по мащаб и ще бъде под контрола на правителството на САЩ, припомня БГНЕС.

По-рано CNN, цитирайки биография на Мъск, написана от писателя и журналиста Уолтър Айзъксен, съобщи, че бизнесменът е прекъснал достъпа на Украйна до услугата Starlink, за да попречи на тайна атака на украинската армия срещу руския флот в Крим. CNN цитира твърденията на автора на книгата, според когото решението на предприемача е продиктувано от опасенията, че Русия може да използва ядрени оръжия в отговор на атаката на Украйна срещу Крим

Снимка: БГНЕС