Съдят Meta за умишлено пристрастяване на младите, стига се до хранителни разстройства

Компанията е използвала безпрецедентни технологии за ангажиране на тийнейджъри, има такива с хранителни разстройства

25.10.2023 | 07:33 Редактор: Елеонора Танева
Съдят Meta за умишлено пристрастяване на младите, стига се до хранителни разстройства

Десетки американски щати съдят Meta Platforms и придобитата от нея Instagram, като ги обвиняват, че са задълбочили психичните проблеми на младежите, заради пристрастяващия характер на своите платформи, пише Ройтерс.

33 щата, сред които Калифорния и Илинойс, заявяват, че Meta, която е собственик и на Facebook, многократно е заблуждавала обществото относно съществените опасности, които крият нейните платформи, и съзнателно е подтиквала малки деца и тийнейджъри към пристрастяване и прекомерна употреба на социалните медии.

"Meta е използвала мощни и безпрецедентни технологии, за да привлича, ангажира и в крайна сметка да увлича младежи и тийнейджъри. Нейният мотив е печалбата", се казва в жалбата. 

Meta заяви, че се е стремяла да осигури безопасността на младите хора онлайн.

Голяма част от вниманието върху Meta се дължи на публикуването на документи през 2021 г., които показват, че Meta разполага с данни, които отчитат, че Instagram, първоначално замислен като приложение за споделяне на снимки, предизвиква пристрастяване и изкривява представите на някои тийнейджърки за външният им вид, като в някои случаи може да отключи и хранителни разстройства.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: pixabay