Москва към държавните служители: Купувайте руски и китайски коли

Пекин прониква в руската автомобилна промишленост?

20.10.2023 | 20:44 Редактор: Толя Стоянова
Москва към държавните служители: Купувайте руски и китайски коли

Руското правителство публикува списък с автомобили, произведени в страната, които държавните служители да купуват, като всички те са руски или китайски марки. Това е поредното доказателство за проникването на Пекин в руската автомобилна промишленост след руската инвазия в Украйна.

Китайски автомобилостроители завзеха пазарен дял на руския пазар след оттеглянето на марки като "Рено" (Renault) и "Нисан" (Nissan), предаде Ройтерс. След като Западът избягва Русия, то Москва избягва западните компании. Кремъл е наредил на високопоставени лица, ангажирани с подготовката на президентските избори през 2024 година,  да спрат да използват айфоните на "Епъл" (Applе) заради опасения, че устройствата са уязвими от западните спецслужби, съобщи в. "Комерсант".

В петък министерство на промишлеността и търговията обяви, че списъкът с автомобили е предназначен за използване от държавни и общински служители за официални цели след инструкция на президента Владимир Путин.

"Към днешна дата местните компании вече са произвели широк набор от модели с различни технически характеристики и оборудване (шест марки и над 20 модела), които могат да посрещнат нуждите на служители от различни нива", съобщи министерството. 

Всички автомобилостроители са се ангажирали да задълбочат локализацията на производството посредством специални инвестиционни споразумения с правителството, предаде БТА. 

Сред руските автомобили в списъка фигурират пет модела на "Лада", произведени от най-големия автомобилостроител в Русия "Автоваз", както и УАЗ, "Аурус", "Москвич" и електрическите автомобили "Еволют" (Evolute). 

Снимка: Pixabay