За да не стане дрехата боклук - идва край на ерата на "бързата мода"

До 2025 г. разделното събиране на текстил в ЕС трябва да стане задължително

16.10.2023 | 16:03 Редактор: Елеонора Танева
За да не стане дрехата боклук - идва край на ерата на

Модата изпреварва сектори като авиация и корабоплаване по отношение на въглеродното замърсяване със своите 10% принос.

Най-сериозно е замърсяването в големите страни производители, където регламентите са слаби или не съществуват.

"От дизайнерите ще бъде изискано дизайнът да бъде "еко" - трябва да е насочен към повторно използване, а дрехата да бъде дълготрайна. Всичко това трябва да бъде заложено в самия дизайн, което касае визията на дрехата, което ще бъде голяма спънка за огромен брой дизайнери ... Дрехите трябва да бъдат безвремеви, винаги актуални и винаги носими; да са направени от материали, които могат да се почистват добре, без това да носи отпечатък върху околната среда; да се ремонтират" и най-накрая да се превръщат в материали за други индустрии или да се изхвърлят", каза дизайнерът Невена Николова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Вече се налага като естествен процес намаляването на употребата на неестествени материали като полиестера.

До 2025 г. разделното събиране на текстил в ЕС трябва да стане задължително, което ще улесни пътя към по-добро рециклиране и по-високи нива на устойчива мода.

"Ние, производителите на мода, трябва да си платим цената дрехата да не стане боклук. По този начин - като инициатори на целия процес - ще накараме обществото да бъде по-съзнателен потребител... "Бързата мода" през последните десет години допринесе за мултиплицирането на отпадъка в невероятен размер. Когато трябва да платим таксата за изхвърляне на "бързата мода", ще се замислим като дизайнери доколко ще допуснем създаването ѝ", добави дизайнерът.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay