Какво означава "съскането" на климатика в колата?

Важно е да не игнорираме необичайните звуци, които се чуват от автомобила

02.08.2023 | 17:53 Редактор: Михаела Кирилова
Какво означава

През горещото лято прохладата в колата е жизненоважна. И поради тази причина в слънчевия сезон съветваме шофьорите по-често и внимателно да се вслушват в звуците, които издава климатичната система. Всеки необичаен звук на климатика е причина да бъдете предпазливи. За съжаление обикновено тези устройства не са особено шумни.

Те лесно се заглушават от шума от двигателя и този идващ от колелата, както и, разбира се, от музиката от автомобилната мултимедия. Друга коварна черта на тези тихи звучи е, че те са краткотрайни. "Нещо" изсъсква веднага след стартиране на двигателя, шофьорът не обръща внимание и след известно време климатичната система спира да работи.

Внезапно? Да, но само за тези, които не си слушат колата. Междувременно има едно тихо съскане някъде отпред, което показва, например, че хладилният агент бавно напуска повредената изпарителна система на климатика. Климатикът съска, когато няма достатъчно фреон за нормална работа. Заредете системата и тихото свистене ще изчезне. Съскането може също да означава неизправност на електромагнитния клапан. 

Повече по темата четете в automedia.investor.bg