Турските сериали не са това, което бяха. Шпионско шоу в стил Джеймс Бонд рекламира военни дронове

Между 2018 г. и 2022 г. продажбите на оръжия в чужбина са нараснали с повече от две трети

30.07.2023 | 15:07 Редактор: Елеонора Танева
Турските сериали не са това, което бяха. Шпионско шоу в стил Джеймс Бонд рекламира военни дронове

Турция полага всячески усилия, за да "печели сърца и умове" далеч извън обсега на втората по големина армия на НАТО. В тази битка се включват и телевизионни проекти.

Free Sky, нова турска телевизионна драма за пилот на изтребител, която местните медии нарекоха "домашен Top Gun", не само канализира героизма на Том Круз в пилотската кабина. Подобно на американския блокбъстър от 1986 г., Free Sky е направен в сътрудничество с пилоти от реални военновъздушни сили и оборудване, използвано от турската армия.

Това е поредното от нарастващата серия от турски предавания, възвестяващи по-военизиран аспект за доходоносен сектор на меката сила, който е изградил глобална аудитория от милиони, досега предимно с романтични истанбулски мелодрами и исторически разкази за османското могъщество.

Първоначално направени за местна публика, предаванията сега са в челните редици на международната експанзия от страна на държавния телевизионен оператор TRT, проектирайки турските интереси в чужбина, точно когато Анкара показва своите военни и дипломатически мускули в оспорвани театри от Сирия и Либия до Украйна и водите на източното Средиземноморие, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Възходът на турската телевизия до глобална известност съвпадна с разширяването на присъствието на турската армия и нейния износ на оръжие.

Между 2018 г. и 2022 г. нейните продажби на оръжия в чужбина са нараснали с повече от две трети спрямо предходните пет години, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира, с което делът на Турция в глобалния износ на оръжия надхвърля 1% - доста над страни като Австралия и Канада.

В шпионското шоу The Shadow Team зрителите виждат продуктово позициониране в стил Джеймс Бонд – но вместо часовници Rolex или автомобили Aston Martin, става дума за най-новите предложение от процъфтяващата отбранителна индустрия на Турция.

Първата серия се върти около заговор за убийството на инженери, работещи върху въоръжените дронове Baykar, произвеждани от зетя на Ердоган и използвани в конфликти от Азербайджан до Етиопия.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Кадър Youtube