fallback

Google използва огромни количества питейна вода за тестовете на изкуствен интелект

И други технологични гиганти са изразходвали подобни количества за охлаждане

29.07.2023 | 13:12 Автор: Юлиан Христов

Google използва огромни количества вода за тестовете си при разработката на изкуствен интелект. 

Според доклада за околната среда на технологичния гигант за 2023 г. компанията е използвала астрономическите 21 милиарда литра вода миналата година. Това е 20-процентно увеличение в сравнение с 2021 г., което вероятно може да се отдаде до голяма степен на нарастващите усилия на Google за развитие на изкуствения интелект.

Обучението на тези алгоритми в масивни центрове за данни изразходва огромни количества енергия плюс невероятни количества вода за охлаждане.

И по-голямата част от водата е достатъчно чиста, за да се използва като питейна.

Това не изглежда добре, особено като се има предвид, че недостигът на вода се превръща в належащ глобален проблем, включително на Западното крайбрежие на САЩ, където е базиран технологичният гигант.

Ситуацията стана толкова лоша, че планираният център за данни на Google в Аризона премина към "технология с въздушно охлаждане" поради недостиг на вода в района, според "Инсайдър".

В доклада си Google наистина твърди, че 82% от потреблението на сладка вода миналата година е дошло от региони с недостиг. Това не е проблем само за Google. Meta и OpenAI консумират огромни количества вода, за да поддържат центровете си за данни работещи.

Експерти изчисляват, че най-новият модел на изкуствен интелект на Meta, Llama 2, е удвоил нуждите от водни ресурси вода на компанията в сравнение с предшественика си, пише БГНЕС.

"Увеличаването на потреблението на вода се дължи на растежа на бизнеса и е в съответствие с други данни, базирани на нашите дейности“, каза говорител на компанията. "Ние работим, за да се справим с въздействието на потреблението ни на вода чрез нашия съобразен с климата подход за охлаждане на центрове за данни и стратегия за управление на водата", каза още той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback