Twitter се съгласи да спазва строгите закони на ЕС срещу дезинформация

Служители на ЕК влязоха в централата на компанията, за да проверят нейната способност да работи законно в Европа

25.06.2023 | 09:25 Редактор: Михаела Димитрова
Twitter се съгласи да спазва строгите закони на ЕС срещу дезинформация

Социалната мрежа ще се съобрази с новите строги закони на Европейския съюз относно фалшивите новини, руската пропаганда и онлайн престъпността, съобщи "Гардиън". По-рано екип от служители на Европейската комисия влезе в централата на компанията, за да провери способността й да работи законно в Европа.

В първото учение от този вид служители на ЕС бяха допуснати в централата на компанията, за да проведат симулативно упражнение с персонала на Twitter, за да тестват контрола върху руската пропаганда, фалшивите новини и престъпната дейност, включително сексуалната експлоатация на деца.

Комисарят, отговарящ за прилагането на новия Закон за цифровите услуги Тиери Бретон, приветства доброволното приемане на теста от компанията.

Той повтори предупреждението си към всички социални медийни компании, че ЕС ще действа бързо и твърдо, за да поддържа широкообхватните нови закони, които влизат в сила през август.

"Когато става дума за онлайн престъпления, не може да има половинчати мерки. Много големи онлайн платформи трябва да създадат необходимия вътрешен контрол и ресурси, за да бъдат готови за новите европейски правила", каза той.

Новите закони влизат в сила на 25 август, но опасенията на ЕС, че Twitter може да не ги спазва, нарастват.

Контролите в упражнението обхващаха области, включително съдържание и препоръчани действия за борба с незаконното онлайн съдържание, като онлайн сексуалната експлоатация на деца, както и подхода на компанията към дезинформацията, предаде БГНЕС.

44 компании, включително Google и Facebook, участват в кодекса на практиките на ЕС, който блокът въведе като инструмент за подпомагане на социалните медийни платформи да се подготвят за новите закони. 

Снимка: БГНЕС