Можем ли да изключим двигателя, докато вентилаторът му работи?

Важно е да се вземат предвид техническите характеристики и условията на работа

12.06.2023 | 19:40 Редактор: Михаела Димитрова
Можем ли да изключим двигателя, докато вентилаторът му работи?

Сред по-опитните шофьори е разпространено мнението, че двигателят на автомобила трябва да бъде изключен, само когато вентилаторът на охлаждащата система приключи работа. В противен случай може да има сериозни последствия. Наистина ли това е така и какви опасности крие подобно действие

Охлаждащият вентилатор е основният защитник на захранващия блок от прегряване. Включва се, когато температурата на антифриза достигне определени стойности и се изключва, ако се върне към нормалното. Но какво се случва, ако изключите двигателя, докато вентилаторът все още работи?

Много хора смятат, че топлинният удар е неизбежен. Тоест, ако правите това редовно, маслото ще започне да се разгражда и основните детайли на двигателя ще започнат да се трият без добро смазване, което ще ги увреди.

Измервани, направени от експерти от няколко европейски автомобилни издания, показват, че когато двигателят е изключен, температурата на охлаждащата течност във всеки случай се повишава. Увеличението е с около 5 градуса, което не е много. Затова и по-важно е да се съсредоточите върху техническите характеристики на конкретно превозно средство и условията на работа.

Повече по темата прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay