Защо Apple запазва мълчание относно изкуствения интелект?

Възможно е компанията да е загубила позиции спрямо конкурентите си

09.06.2023 | 07:42 Редактор: Тодор Петров
Защо Apple запазва мълчание относно изкуствения интелект?

Apple не се съобрази с повечето прогнози и не спомена изкуствен интелект при представянето на последните си нови продукти, включително слушалките за смесена реалност Vision Pro.

Генеративният изкуствен интелект се превърна в най-популярната дума в света на технологиите, откакто в края на миналата година OpenAI, подкрепена от Microsoft, пусна ChatGPT, разкривайки възможностите на нововъзникващата технология.

Apple се отдръпна, докато Microsoft и Google се надпреварваха да обявяват как генеративният изкуствен интелект ще направи революция в техните продукти - от онлайн търсенето до обработката на текст и ретуширането на изображения.

Apple предпочете да бъде много по-дискретна и в своята внимателно следена реч на Световната конференция за разработчици в Калифорния нито веднъж не спомена конкретно ИИ.

"Apple отбягва генеративната революция в областта на изкуствения интелект", гласеше заглавието в списание Wired след събитието.

Аргументите за това защо Apple избра по-изтънчен подход са различни. От една страна, Apple следва други критици, които отдавна са предпазливи към общия термин "изкуствен интелект", смятайки, че той е твърде неясен и безполезно предизвиква антиутопични кошмари за роботи убийци и подчинение на хората на машините.

"Ние го интегрираме в нашите продукти, но хората не мислят непременно за него като за изкуствен интелект", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук пред "Ей Би Си" тази седмица, пише БГНЕС.

За някои анализатори неспоменаването на изкуствен интелект е признание от страна на Apple, че е загубила позиции спрямо конкурентите си.

Снимка: Bloomberg.com