Хората не успяха, но изкуственият интелект откри нов антибиотик

Лекарството се бори с бактерията Acinetobacter baumannii, която засяга органи и системи с високо съдържание на течности

29.05.2023 | 10:05 Редактор: Вяра Димова
Хората не успяха, но изкуственият интелект откри нов антибиотик

Открит е дълго търсен антибиотик против инфекция, резистентна към всички досега налични лечения. Лекарството е открито с помощта на разработен алгоритъм изкуствен интелект и може да унищожи бактерията Acinetobacter baumannii. 

Инфекцията от Acinetobacter baumannii засяга органи и системи с високо съдържание на течности. Този бацил е често срещан в природата и изолатите от него са резистентни към почти всички антибиотици. Инфекцията с Acinetobacter baumannii често води до пневмонии и менингити.

Множество батерии са станали резистентни към антибиотици в последните десетилетия. Понеже науката не е създала нови антибиотици, които да се борят с този проблем, учените от Технологичния институт в Масачузетс (MIT) са се заели да създадат подходящ нов антибиотик против Ацинетобактер. С помощта на изкуствен интелект те са успели да установят кои съединения да използват от списък с около 7000.

Използваната форма на изкуствен интелект се нарича машинно обучение. Принципът на работа на тази технология е анализирането на големи бази данни с цел откриване на повторения, закономерности или модели.

Процесът на работа, който са предприели учените от MIT е започнал с излагане на бактерията Ацитенобактер на около 7500 химични съединения, за да се наблюдава кои от тях могат да забавят или спрат растежа на микроба. След това всяко от преминалите този тест съединения са били подадени като информация на изкуствения интелект.

За по-малко от два часа изкуственият интелект е приключил анализа си и от неговите резултати учените са успели да установят 240 потенциални съединения, които да вземат и да изследват в лаборатория. Човешкото око е намерило 9 антибиотика, от които един е бил силно ефективен против Ацитенобактер. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay